התפתחות יכולת החשיבה בתחילת החיים היא מופלאה. תוך שלוש שנים קצרות, תינוקות ופעוטות לומדים בקלות מעוררת קינאה את העקרונות הבסיסיים אשר מניעים את העולם שסביבם. איך הם עושים את זה? הם פשוט משחקים!
ספר זה מציג מעקב צמוד אחר התהליכים באמצעותם נרכשות מיומנויות חשיבה חדשות. בכל רגע שבו תינוקות מצליחים לשים את ידם על חפץ נוסף בבית, מתגבשת במוחם עוד מחשבה לגביו. כאשר יצליחו להחזיק שני דברים, המחשבות יתעצמו וישתכללו. כאשר יבחרו להניח את אחד הדברים ליד דבר אחר (או עליו או בתוכו), זה סימן שכבר יש להם תוכנית פעולה והיא חשובה. שום דבר הוא לא "סתם". לא כשהם מקישים עם הקובייה על הריצפה ולא כשהם מעבירים אותה בזחילה מחדר לחדר ואפילו לא שהם הופכים את הקופסה ומפזרים את כל הקוביות.
מסקרן לדעת מה מוביל את התינוקות לעשות את מה שהם עושים, אבל יותר מזה כדאי להבין מהי המטרה שמאחורי הפעולה. מחקרים מראים שכאשר הורים מזהים את הצורך הקוגניטיבי אשר מניע את התינוקות בפעולתם, הם מגיבים באופן שתואם את הצרכים ההתפתחותיים של ילדיהם. וזאת כדאי לזכור, כאשר הורים מגיבים באופן תואם לצורך העכשווי, הם מגבירים את יכולתם של הילדים ללמוד ולהבין.
מחקרים רבים בעת האחרונה, מנסים לפצח את חידת ההתפתחות הראשונית. הם מספקים לנו הרבה הצצות אל "מאחורי הקלעים" של תהליכי החשיבה המתפתחים. הממצאים מעידים על כך, שבזכות המשחק תינוקות לומדים להכיר חפצים, להבין למה הם קשורים, לדעת להפעיל אותם ולפתח בעזרתם את יכולת החשיבה המופשטת.
מטרת הספר היא להציג את המשחק היומיומי עם צעצועים מוכרים במבט חדש. מבט שיאפשר להתפעל מההישג ואז להושיט יד בוטחת לעזרה. לדרך שבה אנו מגישים משחקים לילדינו בכל שלב התפתחותי השפעה גדולה. כמו גם לדברים שאנו אומרים להם תוך כדי. המשחק המשותף עם ההורים משמש כנקודת גישה ללמידה מיטבית.
זה גם חשוב, אבל בעיקר זה כיף גדול לדעת לשחק עם השותפים המיוחדים והחכמים שלנו.
יעל זקוב, מרפאה בעיסוק. מתמחה בהדרכת הורים לתינוקות ופעוטות