תמונות יפואיות היא סדרת ספרים בהוצאת ספריית מעריב, על פי טור קבוע שכתב מנחם תלמי במוסף ״מעריב״. לטורים נלוו איורים של שמואל כץ. שמות הספרים: "תמונות יפואיות" (1979), "תמונותיפואיות: סיבוב שני" (1981), "יפו סבאבה: תמונות יפואיות: סיבובשלישי" (1983).
תמונות יפואיות הפכהלקלסיקה ספרותית שסוחפת אחריה עד היום עדת מעריצים גדולה.
הסיפורים עובדו לסדרתטלוויזיה שהפכה לקאלט בליבו של הקהל הישראלי, הומחזו למופע תיאטרלי-מוזיקלי שהוצגברחבי המדינה ועכשיו לראשונה – עיבוד קולנועי מלא.
כל ספר מורכב מכ-20 סיפורים קצרים, לרוב בעלי פואנטה, הכתובים בסגנון דיבוריועושים שימוש עתיר בסלנג ובז'רגון העברייני של "ג'מעת יפו". מסופר בהם על חייהםומקומות הבילוי שבהם היו "הג'מעה" נוהגים לשבת, לאכול, לשתות, לדברולהשקיף על בחורות, ביניהם "הקפה של היווני", "המדרכה שלג'מילי", מסעדת הדגים של עזרא ועוד. כמעט לכל דמות ישנו כינוי –"הקפיץ", "הטורקי", "הדוחף", "הזורקהחוצה", וכדומה. שמות דמויות נוספות הם סלומון הגדול, חזוקה, חצ'ורה הזקנה,שלמה הרומני, שמעון הסורי ארמנדו היפה ועוד.
הסיפורים עוסקים בהווי החיים ה"תחתיים" ביפו, בעיקרשל גברים אשרלדידם פשיעה וישיבה בכלא אינם חריגים למציאות. בספר ניתן למצוא שללביטויים ודימויים רבים.