האזן לקריינות
(מדרגים 5, ניקוד 20)
הספר סוקר את ההיסטוריה העשירה של יהדות ליטא, שכללה קהילות יהודיות גדולות וקטנות שהתפתחו במשך 500 שנה, עד שהושמדו כליל עם פרוץ מלחמת העולם השנייה על ידי הנאצים ובני בריתם – המונים מבני העם הליטאי שגם התעללו ביהודי ליטא בדרכים מפלצתיות. הסוגיה הזו אינה פופולרית בליטא העצמאית של היום, וההיסטוריונים הליטאים מנסים לתרץ את הרצח ההמוני, שהותיר כתם שחור בתולדות ליטא. חומרים ארכיוניים מאפשרים להפריך לחלוטין מיתוסים שונים שהליטאים טפלו על היהודים.
כמה מהקהילות הליטאיות קרובות במיוחד ללבו של המחבר, ד"ר מאיר פינסק, יליד ליטא, מפני שהן קשורות לתולדות משפחתו. גורלן היה כגורלן של יותר מ-200 קהילות יהודיות אחרות בליטא: השמדה. ד"ר פינסק ביקר בליטא פעמים רבות, בערים גדולות ובעיירות. האנדרטאות ובורות ההריגה מזכירים לו שוב ושוב את הטרגדיה של העם היהודי על אדמת ליטא. הביקורים גרמו להתרגשות רבה, להרהורים על העבר ועל ההווה של ליטא שבה חיים היום כ-4000 יהודים בלבד. הרהורים על האנטישמיות המתמדת, על כמה מאות ליטאים אמיצים שהצילו יהודים מעטים ועל הדור הליטאי החדש.
ד"ר פינסק ניצל מגורלם של רוב יהודי ארצו לאחר שבהיותו בן שש נכבשה ליטא על ידי ברה"מ ומשפחתו גורשה לסיביר למשך 13 שנים. שם עברה עליו ילדותו. בהמשך לימד באוניברסיטה הפדגוגית המקומית. ב-1971 הוענק לו בסנט-פטרבורג תואר דוקטור לפיזיקה. בברה"מ עסק במחקר ובהוראה במוסדות להשכלה גבוהה. פרקי הספר האחרונים הוקדשו לחייו של המחבר בברה"מ אחרי חזרתו מהגירוש הסיבירי הממושך ולעלייתו עם משפחתו ארצה ב-1979. כאן עבד בהתחלה כחוקר באוניברסיטה עברית בירושלים, ובהמשך התמקד בהוראת הפיזיקה בבתי ספר תיכוניים ובמכללות.